Le premier amour est le dernier: Peter Jöback edition.

Igår begav jag mig, väl påpälsad (min klädstil skulle perosnligen ha döpt till typ "Mark St James på ecstacy"), drogad på ipren och lätt feberrusig iväg till Göteborg för att se den briljante (oh my god det är sant, jag gick dit med högst förutfattade meningar) Peter Jöback på Lorensbergsteatern.

Först möttes jag dock av en högst traumatiserande syn, då Götaplatsen var totalt  översvämmad av.... fotbollsmänniskor, utspökade i diverse blåvita kreationer. Och fotbollsmusik. Och storbildsskärm med fotboll. Très vulgärt, och jag flydde snabbt in på biblioteket.
Jag menar, jag visste ju att något Göteborgslag hade vunnit någonting i regnet i söndags, men jag trodde ju liksom att det skulle vara bygones vid det här laget.
En varm choklad (som var god men fick mig att allvarligt fundera på att hädanefter helt utesluta mjölkprodukter ur min kost) på Eva's Paley och några imponerande sidor lästa ur Angela Carters "The Passion of New Eve" senare gav jag mig dock ut på något folktommare gator och tog mig till Lorensbergsteatern (där jag varit en gång tidigare, för länge sedan, och sett den superbe Eddie Izzard). Et voilà, Peter var vacker (duh), var vacker och till och med (...) garderobiärerna och biljettrivarna var vackra. Jag vill också ha ett jobb där man får ha en snygg uniform på sig. Fast mesta av allt: jag vill jobba på en teater/opera.

Anyways, tillbaka till the star of the evening, och själva konserten.
Den var fantastisk. Punkt slut. Peter var nästan (men bara nästan, förstås) irriterande energisk och hade ett minspel/kroppsspråk som fick Anzej Dezan att verka minimalistisk (se, där har vi en liknelse som alla förstår!) I GP säger de teatraliskt, och jag är böjd att hålla med , med den enda skillnaden att "teatralisk" i min mening i det här fallet är något enbartpositivt.

Och när jag ändå är inne på gp... "musikalmanér" är väl ett positivt ord, eller hur? Efter att ha sett de extraordinära skådespelarna/sångarna i "Panique à bord" känner jag en ofantlig beundran till dem som faktiskt kan göra musikaler bra. Så äkta musikalmanér, yay för det. (Och musikal = glättigt? Qué? Jag kan knappast använda vi-lät-oss-inspireras-av-90-talssåpoperor-"Panique à bord" som exempel för att motbevisa det, men darlings, vänta bara tills Le Cabaret des Hommes Perdus kommer ut på dvd den 3 december.)
Och till sist... hur i hela världen kan man i dagens samhälle tala om att något är "överartikulerat"? Det finns så många artister som gjort det till en sport att inte röra på läpparna samt se extremt uttråkade ut till den grad då man inte hör ett ord av vad man sjunger, att jag inte kan annat än applådera dem som faktiskt tar sig tid att uttala orden de sjunger (sedan spelar det ingen roll vad de artikulerar, Tori Amos är t.ex. lika bra trots att hon har en tendens att uttala allt ganska oortodoxt...) Att jag sedan under mina år av körsång och sånglektioner fått det inpräntat att man måste överdriva när man sjunger för att det ska låta vettigt har troligen satt sina spår trots allt...
Sluddrande är så 2006.

Men nog om lokal(..)tidningar. Jag tyckte som sagt att konserten var rent underbar. Peter Jöback är en ofantligt imponerande sångare, och mellansnacket var allmänt trevligt och sympatiskt, och roligt. Han är lite som artistvärldens Dr Phil, eller kanske snarare Tyra Banks (som hon är i sin talkshow)... ger själv lite terapi till sina gäster, men tar gärna hjälp av inbjudna experter.) I allmänhet gillar jag förresten mellansnack. Ingen (av fansen i publiken, låt oss ignorera dittvingade journalister för ett slag) förväntar sig liksom att artisten ifråga ska vara någon komiker, alla vet att det förstås till stor del är inövat (duh, man kan ju inte ställa sig på scenen oförberedd, liksom, på samma sätt som man förhoppningsvis har lärt sig texterna till sina låtar) men tror på det (om något är det ju faktiskt genomtänkt) och lyssnar glatt och andaktigt (hm...) och skrattar både åt det som är roligt och för att de trivs.
I'm so not making any sense (sense is so 2006), men iallafall. Jag gillar när folk samlas för att de vill vara där och uppskattar evenemanget i allmänhet och det blir en trevlig, snäll stämning.
Ooo, jag svamlar. Låt oss hoppas att det dröjer länge innan jag får göra konserter med mellansnack. Eller att jag får en skicklig talskrivare.

(Jag berättade just för min mor att Peter, enligt sin blogg, varit på Gyllene Prag och ätit stekt ost, och voilà så ändrade hon plötsligt helt uppfattning av honom. Gyllene Prag är något av en helig plats för henne.)

En av mina favoritkomponenter i showen igår var då Peter skulle sjunga Decembernatt (Hallelujah) - det var förresten stor årstidsspridning bland låtarna: december, sommarens sista sång, skolavslutning - och kastade upp "snö" i luften. Det är konst, man. Mer fake plastic snow (et voilà dagens första Ugly Betty-referens) åt folket.

Slutsats: tack Petter Jöback för en fabulöst fantastisk konsert. J'adore.Den tredje december...

image55
Yay.

Fashion icon, fabulousness & vem tvättar inte i högklackat?

Min uttråkade filosofiska avhandling på nästan fyra sidor är typ klar. Jag lyckades inte riktigt hålla Anzej och Austin utanför den, och inte heller Marija och Valerie (finns det något roligare än att välja ut "slumpmässiga" exempelnamn med största noggrannhet?) personligen tycker jag för en gångs skull att texten är extraordinär och hilarious, även om jag befarar att min filosofilärare inte alls kommer att se det på samma sätt. men whatever, liksom. It's out of my hands. (Inte direkt, nej.)


I vilket fall som helst har window-dressern/krönikören/författaren/popkulturkommentatorn Simon Doonan, sedan inte länge tillbaka, en egen
hemsida (komplett med fotogalleri), vilket gör mig mycket glad. Så förstås måste jag citer ett visdomsord, à la Doonan, komplett med fashionabel illustration från samma sida, samme man. (Den enligt mig mest citeringsbara delen av citatet i har jag satt i fetstil, comme d'habitude.)

image54

"Are you conversationally impoverished, i.e., dull? Try peppering your speech with French phrases. Remember Miss Piggy's hysterical franglais? Don't worry about meaning-Miss Piggy used every word as if it meant "fabulous." Do not use French to sound educated: Do it to be amusing."


(På tal om fabulous och amusing så börjar Ugly Betty på knal5 om bara ca en halvtimma. Jippiiiii.)

I'll just leave Captain Scott behind and walk into the sunset with Austin & Anzej.

Det är rent omöjligt att ägna sig åt filosofi mer än en halvtimma utan att tappa intresset (yeah right, som om jag någonsin varit intresserad) och plötsligt finner jag mig mentalt jublandes över att det finns en fanclub för Anzej Dezan på facebook, med hela åtta medlemmar. Att bli medlem i olika fan-grupper på webcommunities kan väl inte möjligen vara mer meningslöst än att fundera över vad jag skulle göra ifall jag befann mig på någon kall pol med en skadad kamrat. Ta med den eller traska iväg själv? (Först och främst föredrar jag att hålla mig borta från polarexpiditioner. Alla temperaturer som ligger utanför 10-27 C är obehagliga och bör undvikas.)

Tidigare idag såg jag de två sista avsnitten av Buffy the Vampire Slayer, samt sedan det sista med kommentatorspår (och fick bland annat obehagligt klart för mig vad exakt symboliken var då flickorna skar upp sina handflator och blödde på, um, golvportalen), samt en del av säsong 7-overviewen. Det är tragiskt, jag vet, men inte i närheten av filosoferande. Nu har jag dock i vilket fall som helst tagit mig igenom hela Buffy-boxen (allt extramaterial ej inräknat) och frågan är vad se härnäst? Ska jag sätta tänderna i Angel (som jag inte sett överhuvudtaget, stort hål i allmönbildningen där) eller varför inte Project Runway säsong 1? Klarar mitt arma hjärta av att se det avsnitt då Austin orättvist skickas ut till följd av någon vulgär kändis' totala brist på smak?
Anyways, ser man på vad som finns att skåda på Bravos eminenta hemsida.

The Evil Queen Herself.

Inspirerande! (Om än snarare till sömnad än till filosoferande.)

Rentrée.

Det är varmare i Paris än i Göteborg. Igår höll jag på att få solsting på väg till Champs Elysées.

Nous déambulerons dans les rues de Paris...

Igår kunde ha varit bättre. Jag skolkade från japanskan för att hinna sy min baddräkt, men lyckades dock med bragden att stänga en dörr på min egen (vänster-)tumme, vilket gjorde att min fingerfärdighet gick ned a couple of notches. Hela upplevelsen var mycket surrealistisk: jag stänger dörren (har uppenbarligen vänsterhanden på dörrkarmen), inser att jag sitter fast, tänker "hm... jag har visst stängt dörren på tummen... tänka sig... jag kanske borde öpnna den?", och först när jag väl kommit loss infann sig paniken ("Ohmygoddess jag kommer tappa tummen!!!!)
   Nu ser fingret ifråga extremt massakrerat ut, så högst upp på min shoppinglista står ett par eleganta inomhushandskar - särskilt om nageln ramlar av, då får jag snällt förvandlas till värsta Maud Lilly (inte mig emot) och bära handskar konstant.

Imorgon bär det hursomhelst av till Paris med familjen, för besök på
Ethical Fashion Show och underhållning i form av den nya musikalen Panique à bord.

Förresten: gissa hur tacksam jag är nu att jag "tvingades" läsa Doris Lessings The grass is singing för enegelska C-kursen? Och tack och lov, liksom, att jag var ambitiös och läste ut den förra veckan. (Att jag sedan inte direkt fattade poängen med den är en annan sak.)

Marguerite, maudite.

Posing girl, you look *so* good-awful ugly.


Igår bar det, för mig och min mor, av till Göteborgsoperan, jag uppklädd i en fabulös kreation signerad 
Bea Szenfeld (som ju till råga på allt är dokusåpastjärna) för att ta del av en fyra timmar lång föreställning av operan Faust, som spännande nog råkade vara på franska. Bortsett från den vidriga storyn ("man gör oskyldig kvinna med barn och lämnar henne; kvinna blir utstött och dör i slutet villigt för sina synder") som är så klassisk för operatragedier var den mycket bra och underhållande. För att göra det ännu mer spännande hade Faust drabbats av en förkylning och kunde inte sjunga - detta löste man genom att flyga in en tenor från typ Danmark och låta honom stå vid sidan av scenen (fullt synlig) och sjunga, medan den förkylde agerade och mimade. (Det var inte utan att man blev lite orolig för Marguerite som gjorde en del intima scener med den sjuke, men förhoppningsvis var det inget smittsamt.)
   I övrigt åker jag på kortvisit till Paris på fredag (återkommer måndag), vilket innebär att jag för ögonblicket är överhopad av skolarbeten och prov. Och måste sy klart min baddräkt-morgonrock-badmössa-ensemble under veckan, typ.
   Dock skulle jag nog få säga att det är värt det då jag, i Paris, dels ska gå på en etisk modemässa, och dels se Patrick Laviosas nya musikal (han står comme d'habitude för musiken). Panique à bord! Bravo, liksom.

Bland mina favorit-program på tv nuförtiden syns förresten:
- Babben & Co (tv-historiens mysigaste stämning, och jag avgudar det faktum att Peter Jöback gråter till makeover-show, who doesn't, liksom?)
- Scrapheap Challenge (hilarious, och jag vill lära mig att svetsa)
- Degrassi: the next generation (såpa! som Seventh Heaven, fast inte lika kristet)
- Martha (toujours)
- Fab 5 (man kan bara inte tröttna på det)
- En plats i solen (vem vill inte drömma sig bort? även om fenomenet "gaurded complex" är skrämmande)

The In-crowd.

Förra veckan presenterades de 15 designers som ska tävla om priset och äran i nden kommande säsongen (den fjärde i ordningen) av Project Runway. I USA börjar serien sändas den 14 november. Et voilà:

image52
Jag hoppas att alla känner igen Steven, som var en av de desgners som gick på audition för men inte kom med i Project Runways tredje säsong.
Och förresten, är inte Rami väldigt lik Nigel-remowned-fashion-photographer-Barker? De m¨ste åtminstone ha gått i samma posing-skola.

Det är ju meningslöst att skaffa sig en favorit redan nu, men mina instinkter säger åt mig att heja på Christian, även om han bara är 21 år gammal - vilket förstås ger mig lätt vad-har-jag-åstadkommit-i-mitt-liv?-ångest.
Möjligen kan jag även tänka mig att heja på Carmen, vars hår i intervjuvideon är om möjligt ännu mer volumiöst än Austin Scarletts. Fabulous. Och hennes (tal)röst är fantastisk...