Le temps qui compte.

I brist på bättre aktiviteter (och i väntan på att Sonja Aldén dyker upp i tvn), varför inte ta och sammanfatta året litegrann?

Årets uppenbarelse: rött te. Jag trodde aldrig att jag var en teperson, men ack så fel jag hade. Jag har konsumerat en förvånande mängd Rooibos-te under året, och känner mig högst manad att fortsätta göra så 2008. Även yogite, en gammal favorit, har jag återupptäckt. Det, alternativt kanelte, drucket med sojamjölk i är himmelskt. (Och luktar risgrynsgröt, så det passar nu i juletider.)

Årets förälskelse-som-blev-till-evig-kärlek: Le Cabaret des Hommes Perdus. Jag såg musikalen för första gången i November 2006, Le Théâtre du Rond Point, Paris. Jag fick till och med uppleva den innan den flyttade till Le Pépinière Opéra, medan Jérôme Pradon fortfarande tilläts vara naken på scen (eftersom det är den senare påklädda versionen som fångats på dvd känns det litet exklusivt.) Till min stora lycka - egentligen gick jag bara dit för att äntligen få se nämnda Jérôme live - avgudade jag föreställningen. Men, månaderna gick sedan och jag började tvivla på att min beundran för showen var... vad ska man säga, proportionerlig, eller om jag bara intalat mig i efterhand att den var så bra. Men så kom skivan, studioinspelningen, och det blev klart att musiken (signerad Patrick Laviosa) var lika extraordinär som jag mindes den. Och resten? För knappt en månad sedan släpptes dvdn, på två skivor med en massa underbart extramaterial, och efter att noggrant ha studerat den filmade musikalen kunde jag konstatera att Le Cabaret des Hommes Perdus är precis så underbar som jag alltid innerst inne vetat. It's official, jag har en ny favoritmusikal.

   Förresten sitter jag här och funderar på vilken låt jag skulle göra om jag var med i West End Star och ombads framföra något från min drömroll. "The origin of love" från Hedwig & the Angry Inch?

Årets personliga utveckling: jag har aldrig hittills i mitt liv ringt fler skrämmande telefonsamtal än vad jag gjorde under 2007. Jag ringde till och med till tandläkaren. Heja mig.

Årets smärtsamma lärdom: vridhjulet på ett strykjärn har en funktion, och moderna järn har, till skilland från dem som man tidigare värmde upp på spisen, olika inställningar.

Årets nya obsessions: opera och sushi. Jag gick intet ont anandes och såg La Traviata som ett led i min allmänbildning, utan att ana att det skulle utvecklas till ett beroende. Likaså var den första smakbiten sushi en förrädisk inledning på en långvarig relation.

Årets låt: Rhiannas "Umbrella" och Laakso/Peter Jöbacks "Italy vs Helsinki" all ära, men den låt som rörde djupast vid mitt hjärta var nog ändå Céline Dions "L'Immensité" (D'Elles), med text av den franskalgeriska författaren Nina Bouraoui. Den handlar om att förundras över de stora småsakerna, över människor i ens närhet som man älskar. Mais ce qui m'étonne tu sais, c'est tous les éclats de tes baisers. Tous les désirs, tous les sursauts, comme des étoiles sur ta peau, comme l'immensité.
  
Och efter att ha sett Sonja Aldén uppträda (jag betvivlar att någon annan människa kan vara så vacker och strålande i kyla och vinterkläder) i Tolvslaget på svt, och återigen gråtit till För att du finns, kan jag inte göra annat än att erkänna att den i mina öron är lika mycket årets låt som den tidigare nämnda. Den är en sådan betyder mycket för mig. Dessutom såg jag faktiskt Sonja live hela två gånger under sommaren.

För övrigt var 2007 det år då mitt hår blev blont, eller råttfärgat, igen, efter en lång period av svart- och rödfärgning.

image79


Jag avslutar årets sista inlägg med ett nyårslöfte:

Vare sig det sker i Paris, Göteborg, Sätila eller någon annanstans, 2008 river jag murarna mot världen.

Tack för mig, och gott nytt år!

Rêve infini

Och på tal om gudomligheter...


I'm not religious, but I feel so moved it makes me wanna pray.

Jag beordrar alla att se Project Runway Canada. Designersarna är högst begåvade, utmaningarna intressanta. Och programledaren, Iman, är inget mindre än en gudinna, som tar programlederi och runway-bedömande till en helt. ny. nivå.

image78

På tal om mode kommer jag troligen att befinna på en skol"bal" (dans, eller festlig tillställning is more like it) om något halvår. Tanken är inte odelat lockande, så jag har funderat litet över hur jag ska kunna göra upplevelsen mer positiv. Den komponent som jag har någorlunda makt att bestämma själv över är då outfiten, som i min mening måste ha egenskapen att se bra ut både i dagsljus (på skolgården i väntan på att bussen ska ta oss till festplatsen) och inomhus, med eventuell skum belysning. Quoi faire?
   Framför att bli ihågkommen som hon-där-jag-inte-gillade eller hon-där-patetiska-what's-her-name eller inte ihågkommen alls, föredrar jag snarare titeln hon-med-den-konstiga-men-mystiskt-tilldragande-klänningen. Men vad kan synas och vara lika färgstarkt i dessa olika ljussättningar? Igår diskuterade jag med en bekant min fabulösa rosa leopardmönstrade sammetscowboyhatt, inhandlad för längesen i en turistort på en ö någonstans, och att jag borde skapa ett plagg som matchade den. På så sätt föddes idén att göra en balklänning i just rosa leopard. Det om något bör väl vara väl synligt i alla ljus? Min stackars bekanta uttryckte snarast chock och motvilja över påhittet, och likaså gjorde alla andra som jag delgav mina planer. Ah well. En äkta konstnär ska vara missförstådd, eller hur?
   Den enda frågan som återstår nu är: tygkrävande tyllunderkjol eller krinolin?

Filmtips! eller Nej, jag vill inte vidga mina vyer.

Imorgon är det, insåg jag relativt nyss, nyårsafton, vilket innebär att jag kommer bli tvungen att ändra på headern till min blogg. Suck.
   Jag funderar i vilket fall som helst på vad jag ska göra imorgon kväll för att inge någon slags stämning under denna rätt stämningslösa högtid, och för att hålla mig vaken och intresserad till tolvslaget. Se på Paradisco (regisserad Stéphane Ly-Cuong), den där franska musikalkortfilmen om sekeltskiftet 1970-1980, där Francois (Jérôme Pradon), som jag som bekant älskar) tar med den unge man han just spenderat natten med (Nicolas Lazul) på en trip down memory lane, till en nyårsfest i slutet av sjuttiotalet, till slutet på en disco och fri kärlek-era, befolkad av kära vänner, av vilka många senare gått bort i AIDS? Förutom Jérôme, Nicolas och diverse franska musikalartister gör även den berömde amerikanske skådespelaren Anthony Rapp (Rent m.m.) ett kort men minnesvärt framträdande. Lägg sedan detta en massa sång och dans, och du får 18 underhållande minuter. Extramaterialet på dvdutgåvan innehåller även Ly-Cuongs tidigare kortfilm La Jeune Fille et la Tortue, i vilken Jérôme Pradon också spelar en av rollerna.

image76

När jag så sett denna kan jag så gå hela vägen, så att säga, och sätta igång ett Jérôme Pradon-maraton. Det skulle börja med Simon Sez, en förskräcklig (2 av 10 stjärnor på
imdb) långfilm med en skrattretande Dennis Rodman (basketspelaren) och en hopplös Emma Sjöberg i de övertydligt heterosexuella huvudrollerna (samt tillsammans i en absurd sexscen), där Jérôme av någon anledning (över)spelar den feminine och inte alls lika hetero (*host*otrevliga stereotyper*host*) onde karaktären vars plan är att spränga Eiffeltornet därför att det är "big and delicious" (!) och han är trött på att se det. Dock lyckas han inte med det, och i ett patetiskt blodbad till slut dödas denne tillsammans med sina androgyna medhjälpare, och Emma, Dennis och den heterosexualiteten tar hem en förkrossande seger. Vidrigt. Om jag var filmrecensent skulle den få ett överkryssad regnbågsflagga.
 
image77

Vid närmare eftertanke kanske jag hoppar över den filmen och går direkt från homofobi till homoerotik, i det mörka mästerverket Jesus Christ Superstar 2000. I denna taktilt betonade nyinspelning signerad Gale Edwards spelas en plågad och svartsjuk (på Mary M, förstås, som kommer och stjäl Jesus uppmärksamhet) Judas av, just det, Jérôme Pradon. I en tight svart t-shirt (som om han kom direkt från en inspelning av Queer as Folk), en väldigt glansig röd jacka, en lätt accent och en röst på (rätt sida om) gränsen till katastrof stal han mitt unga hjärta för många år sedan. Bland S&M-änglar, unga vackra män, en uppviglare med pojkbandslook (Tony Vincent), en Jesus (Glenn Carter) som int riktigt insett skillnaden mellan skådespeleri på scen och film, en vacker och begåvad Mary M (Renee Castle) och en svensk Pilatus (Fred Johanson) är han den stjärna som lyser starkast.

image75

Efter detta skulle då kvällen avslutas med, förstås, Le Cabaret des Hommes Perdus, då jag känner att jag inte sätt på den tillräckligt mycket de senaste veckorna. Hahaha.
  
Mitt nyårslöfte för 2008 skulle sedan kunna vara att skaffa mig ett liv. Alternativt att lyckas med min plan att lära mig franska och flytta till Paris innan September och gå och se Jérôme Pradon i L'Opera de Sarah flera gånger (litet som Hed-headsen som var så hängivna fans till Hedwig & the Angry Inch, musikalen, att de fick gratulationslappar på sina stolar när de nått sisådär 100 föreställningar).

She looks like a... working girl.

Jag har på senare tid upptäckt att besöksantalet på min blogg tycks vara högst de dagar jag inte skrivit något på den. Hm. Jag vet inte riktigt hur jag ska hantera informationen. Folk föredrar mig alltså när jag är tyst? Ingen överraskning, kanske, men ändå.

Idag har jag hursomhelst arbetat. Litegrann, åtmisntone, även om en chockerande stor del av tiden gick åt till lunchrast. Några timmar i sällskap av serietidningar m.m. är mer än nog, och dessutom var ltemperaturen i okalen kyligare än jag väntat mig och klätt mig för på grund av en inbjudande öppen dörr.

Då jag tog en sväng förbi Emmaus påmindes jag om vad jag skulle vilja kalla Årets Dilemma (som jag fortfarande inte löst): det handlade om ett par D&G-jeans jag såg i nämnda affär i somras. Jag har en historia av att aldrig hitta jeans som passar, och blir för det mesta bara nedstämd och uppgiven av att prova dylika byxor. När jag provade detta par, däremot, tyckte jag att de satt perfekt (tack vare den begagnade statusen var de ju även ingångna och mjuka). Så långt allting gått. Dock var priset lite i högsta laget för mig och för second hand, troligen på grund av att det stod just D&G på en lapp på baken. Men, men, tänkte jag, det är väl inte hela världen. Först efter detta stötte jag på det verkliga problemet, som till slut gjorde en gemensam framtid för mig och byxorna till en omöjlighet. Lappen i fråga, den med loggan på, var tillverkad i ett skinn-liknande material. I många fall används plast i stället på grund av sin billighet, men jag betvivlar att tillverkarna av nämnda märke skulle välja att spara in på just detta område.
   Alors, qu'est-ce qu'on fait? Att bära ett plagg som innehåller likdelar kommer inte på fråga. Även om byxorna är begagnade och jag därför inte direkt bidrar till avrättningen av ett nytt djur så går jag ändå med på att njuta av dödandets frukt samt göra reklam för det genom att visa mig offentligt i byxorna. Att bara gömma märket under långa tröjor är en alltför enkel utväg, så det enda som återstår är egentligen att köpa byxorna för att sedan sprätta bort lappen. Visst, jag ger mitt ekonomiska bidrag till djurhandeln, men det är på samma gång ett statement att sprätta bort hudbiten i fråga.
   Vad var det då som gick fel, när jag trots allt kommit på denna kreativa lösning? Jo, min inre märkeshora klarade inte av det. Att sprätta bort en lapp som det står D&G på?! Nej, det skulle helt enkelt vara för smärtsamt. Även min inre ekonom (man skulle inte tro det, men hon finns där inne väl gömd) var kritisk - hur smart är det att betala extra dyrt för ett märkesplagg för att sedan ta bort märket?
   Som sagt blev det inga byxor. Vilket jag kände ett visst vemod över idag. Men jag försöker intala mig att de säkert var jättedålig kvalitet och inte alls speciellt snygga.


Inte riktigt som Friskis & Svettis

När jag igår natt satt och uttråkad letade upp gamla lärare på facebook hittade jag denna spännande video på en av nämnda personers sida. En eventuellt färöisk manlig danstrupp gör en mer eller midnre exakt re-enactment av den ökända "Call on me"-musikvideon, och jag kan bara säga som en viss Lullaby: 

Ca me fait un peu peur mais je ne peux pas m'empêcher de le regarder.


The artist & the dietist

När jag gjorde en av mina regelbundna google-söknaingar på Austin Scarlett fann jag något så trevligt som en hyfsat ny intervju, signerad OutZone och gjord i samband med Austins medverkan i The Real Housewives of Orange County.

image74

Och det här: Austins önskelista AKA skamlös reklam i julig förpackning. Vilket roligt sammanträffande förresten att både Austin och jag önskade oss saxar i julklapp, även om den jag hade spanat in kanske var i en annan prisklass än Austins. Och nämnde jag att jag inte fick någon?

På tal om Austin, som påstått sig ha den smalaste midjan i några counties (det framgår inte vilka), vill jag ta några minuter att tala om födointag, från två perspektiv. Först och främst förstår jag inte varför ett helt års matintag ska vara koncentrerat under en helg, nämligen. Det är klart att det är roligt att äta, men ärligt talat, varför inte äta så mycket man vill hela året istället för att tvinga i sig en massa under några få dagar och sedan gå på diet?
Secondly, slog jag upp en tidning häromdagen och lärde mig av en artikel däri att vi inte bör lita på våra hungerkänslor. Självkontroll ska demonstreras och den lömska hungern ska stävjas. Sure, det förstår till och med jag att man inte kan äta konstant - det finns helt enkelt inte tid för det. Men kan tidningar sluta att tjata om dessa livsnödvändiga självspäkningsdieter (eftersom alla antas vara i akut behov av viktiminskning)? Det är inte konstigt att människor får ett destruktivt förhållande till mat.
Jag tänker i alla fall svälja min jag-borde-inte-äta-ångest och satsa på att uppnå mitt nuvarande mål: att få kjolen jag sydde innan jul att passa i midjan. Det kräver choklad, thankyou.

Och facebook är fantastique. jag hittade en försvunnen (tja) klasskamrat från lågstadiet.

Piazzolla med två l och två z?! Dea santa!

Är det förresten någon som vet vad det var för något dragspelsstycke som spelades under julkonserten från Ålborg som svt visade i helgen? Jag lyckades missa informationen till den (men hörde däremot vartenda ord Amy Diamond sjöng).

Är det jag som hallicinerar hörselmässigt, eller låter all dragspelsmusik (tango?) som Astor Piazzolla? (Eller kan det ha något att göra med det faktum att han är en av de få kompositörer vars namn jag känner till.)

För dem som inte vet är Astor Piazzolla den fabulöse kompositör som skapade den fantastiska musiken till den extraordinära one-man-show musikteaterförställningen Crime Passionnel (med texter av Pierre Philippe, framförd i original av Jean Guidoni).


Celebriteter, korsstygn och mail från det förflutna

Jag är relativt nyss hemkommen från julfirande med småkusiner och familj i Stockholm, till en lika grå väst- som östkust (det intressanta är att vi på dit- och hemresan bytte tåg i Skövde, där det vid båda tillfällena var soligt, trots resten av Sveriges grådaskighet).
   Väl tillbaka på vischan satte jag på min dator, gick in på facebook och upptäckte till min glädje och förundran att den klubb jag startade till ära för "Le cabaret des hommes perdus" (den-fantastiska-musikalen-som-nyss-kom-ut-på-dvd) hade fått inte mindre än 30 medlemmar (när jag åkte för för två dagar sedan var antalet ca 22). Och nu, några timmar senare, är det uppe i 32. Trettiotvå, gott folk. Plus åtta som någon bjudit in men som inte (ännu?) accepterat. Och av dessa har typ hälften (tja, några få) direkt anknytning till musikalen. Och med anknytning menar jag att de agerat i den, producerat filmen eller skrivit om den i en fransk nättidning om comédies musicales.
   Det är seriously det kändistätaste sammanhang jag befunnit mig i. (För att inte tala om hur okvalificerad jag känner mig som offecier/administrator...)

Anyway hade jag tänkt ägna resten av lovet åt att läsa om syskonen Baudelaire, förstås, sy en rutig väst och eventuellt börja fila på en grön sammetsklänning samt göra korsstygnsbroderi. You heard right, sisters. Jag har alltid varit övertygad om att jag en latent korsstygnsnörd, och nu fick jag till min stora förtjusning (men inte direkt förvåning då jag var närvarande vid köptillfället) i julklapp ett fabulöst broderkit från fuldesign. Comme ca:Jag känner mig inspirerad att starta en sy/brodera/sticka/osv-junta. Anyone up for it?

Min återvändo till Marx kommun (o, vad det är roligt att stava det så) förgylldes förresten av att jag upptäckte ett mail från en f.d. klasskamrat från högstadiet, i vilket denne frågade efter en Harry Potter-fanfic som han skickade till mig för typ tre (!) år sedan och nu inte kunde hitta. Det var absurt, men trevligt. Tyvärr lyckades jag dock inte hitta nämnda berättelse, trots att jag länge och noggrant letade igenom både min och familjens dator. Ah well.
   Detta inspirerade mig att ta en titt på gammal msn-meddelandehistorik, och imponerad fann jag att en av filerna med sådant innehöll över tvåhundra sidor fyllda med djupa resonemang och dylikt (tillkomna under två år). Those were the days, my friend. I thought theyäd never end. Tralalala.

Hursomhelst. Gud jul i efetrskott. Eller som de säger i sekulariserade engelsktalande länder, happy holidays!

D'où vient la lumière?

Jag fortsätter att profitera av min lediga tid genom att sova, läsa om barnen Baudelaire och se om Le Cabaret des Hommes Perdus på dvd (och förundras över Jérôme Pradons talang och, dare I say it, sex appeal). Jag har även beslutat att, i väntan på Project Runways återkomst i början av januari, börja se på den kanadensiska versionen i stället, något som helt enkelt inte blivit av under hösten då jag ansett mig ha haft fullt upp med annat.
Jag borde troligen gå ut mer. Och då menar jag ut som i promenad, och inte som i att betala för att vistas inomhus i offentliga lokaler.
Imorgon ska min familj ha julklappsöppning och julfirande med närboende släktingar (släkting, rättare sagt), innan vi på julaftonsdagen tar våra väskor och beger oss av till hufvudstaden. Eller rättare sagt en förort till denna, från vilken en mycket känd före detta idoldeltagare ska ha sitt ursprung.

Förutom hänförelsen "Omg Jérôme, Denis Alex, Sinan och Patrick är sååå fantastiska (liksom de bakom scenen)", får Le Cabaret... mig även att känna en stark längtan till att bli costumière (eller åtminstone assistent eller påkläderska), inriktning: musikal. Det är något med Marpessas dressing gown som tilltalar mig särskilt. Jag kanske kunde kombinera utdragna studier i ämnet på Paul Poiret-skolan med att göra research i verkligheten och gå på teatern hela tiden (j'ai deux mots pour vous: Jérôme Pradon). Och fram till dess tar jag in och memorerar allt proffsen i West End Star säger om branschen, för att bli mer förberedd för en karriär - vilken som helst? - inom musikteater.

Man kunde dock tyckta att jag borde öva sömnad snarare än att sitta vid datorn. Ah well.

image72
Alexandre Bonstein & Sinan Bertrand, Le Cabaret des Hommes Perdus

We don't need your sexorcism.

Jay Brannan är som Jason Mraz fast med mindre kläder och färre studiomusiker.


Kom till Göteborg, darling.

På tal om ingenting.

När jag sorterade i min skivhylla häromdagen hittade jag en skiva av ett av mina gamla (...) favoritband, Blanka. Jag upptäckte dem tack vare att de hade en fantastisk låt, I smell of you, med på soundtracket till L Moodysons "Lilja 4-ever", och köpte senare deras album Palom Blanka.
J'adore.I och med jullovet finner jag mig plötsligt besittande en massa fritid.

Morotskaka, plastkrokodilväskor, barnböcker och polygami

Idag var jag i storstaden tillsammans med min syster (innan hon gav sig av till jobbet, och jag hem till sista avsnittet av Angel säsong 1). I Göteborg lämnade jag bland annat in min ofantligt vackra men oroväckande livlösa RÖDA (jag gillar att poängtera det, ja) iPod på undersökning och upptäckte på samma gång en helt ny del av staden. Spännande. Jag inhandlade även en fabulös rea-väska i lila poly-nånting-krokoil på rea hos en känd klädkejda, åt hälsosamma saker som getostpaj och morotskaka (min senaste kjol jag sydde blev lite för stor, så jag måste äta upp mig om den ska sitta bra, liksom).
Innan jag sprang till bussen hann jag dessutom med mitt egentliga huvudärende, att (i mycket rask takt) gå till biblioteket och låna delarna sex, sju och åtta av Lemony Snickets "A Series of Unfortunate Events". Som det framgår av detta har jag endast läst böckerna fram till del fem, så Gudinna hjälpe den som i min närhet vågar andas ett ord om vad som händer i de senare böckerna. I vilket fall som helst avgudar jag det jag ännu läst av serien. Deliciös.

Nu börjar förresten Medium på tv4, yay. Jag har funnit mig själv lätt förälskad i paret DuBois. De må vara fiktiva, men jag vill ändå bli deras andra fru.

image71

Scarlett for me, scarlet for you.

OMG look I found something to cheer me up!

image70
Isn't he beautiful?

Men han kanske varit lite för slösaktig med hårgelén, resuktatet är onekligen lite åy There's something about Mary-hållet. Men, men. More is more, I s'pose.
Plötsligt känner jag mig hursomhelst väldigt inspirerad att blondera mitt hår.

Le cabaret du marteau perdu.

Min übersnygga och högt älskade Product Red i-pod är fortfarande stendöd.

- Qu'est qu'on peut faire? Qu'est-ce qu'on peut faire ?!
- Chanter.
- Et quoi ? Une valse?
- Oui, justement, une vraie valse.


Se, jag är så upprörd att jag börjar citera dialoger ur Le Cabaret des Hommes Perdus. Och inte kan jag citera dem bra heller (men jag antar att ingen annan har sett musikalen och kan rätta mig).

Dessutom behöver jag en hammare (för att, um, skapa konstnärliga bruksföremål), men hittar ingen. Jag menar, goda gudinna, hur kan en hammare försvinna? (<-- Lägg märke till det dåliga rimmet.) Oh vad jag önskar att jag hade ett eget sådant där blommigt verktygs-kit som de säljer överallt.

Julstjärnor, pepparkakor och röda band

Idag gick jag upp klockan halv sju för att åka till skolan och äta tårta och kakor, i princip. Ah well. Jag fick åtminstone se min syster spela Bob Marley i hotpants i (gymnasie)ettornas julpjäs.

Voilà en dålig och juligt rödögd bild av min nygjorda julkjol. Håll med om att den ser ganska proffsig ut? (Kjolen, inte bilden.)
image69


Och slutligen. All min respekt och beundran går idag till Andreas Lundstedt.

The Case of the Party Primping Predicament

Första delen av den nya serien "Case Clothed", med den fabulöst glamorösa Laura Bennetts som modehjältinna, är ute (och inne, förstås). Superbt tecknad av den fantastiske Robert Best löser hon människors modekriser.

image68

Läs och lär, gott folk. Läs och lär.

Äntligen.

West End Star är något av mitt nya favorit-tv-program. Hur länge har inte världen väntat på ett seriöst, konstruktivt och intressant musikaliskt(/teatralisk) tävlingsprogram? Det fyller ett hål i tv-världen. Och dessutom handlar det ju förstås om musikaler. Som jag, vilket jag säkert nämnt förut, älskar. Fabulous. Jag har dessutom fått för mig att jag sett Divina Sarkany som Maria M i JCS på Göteborgsoperan. Och i Fame i Lisebergshallen? Det var nog innan jag fick för mig att jag skulle köpa program till alla föreställningar jag såg.

Tout ce que vous vous cachez.

Hur i hela världen hittar man gömt extramaterial på en dvd?

---

Det var visst inte så svårt iallafall.

Puisque j'ai revelé, tous ce que vous nous avez caché.

Dans la salle je vois que les mâles n'en croient pas leurs yeux.

Idag var hela familjen tillsammans i Göteborg och handlade julklappar (till varandra...) Det var smått utmattande, men trevligt och gick förvånansvärt, kan man tycka, bra. Jag drack även kaffe för första gången på ca tre veckor. Jag kände att det var på tiden, då jag börjat utveckla ett beroende av att inte dricka kaffe - självspäkningens lockelse är starkare än man tror... inte för att det är något fel med att förneka sig själv just kaffe, men principen är i min mening inte bra. På samma sätt som att det är dags att klippa när man börjar känna separationsångest för det.

I vilket fall kom jag hem med ett antal julklappar, inga pengar, en eyeliner, ett läppstift och Deluxe Edition av Céline Dions nya skiva (hon ruinerar mig). Samt vissa tendenser till skofetisch, efter att ha sett och provat ett par deliciösa lila högklackade skor med remmar på DinSko. Sans cuir. Come to think of it så matchade läppstiftet jag köpte dem, trots att jag inte hade de ekonomiska medlen att köpa själva skorna. Så om någon känner för att donera ett par skor som jag inte kommer att ha användning för såvida jag inte lyckas skaffa mig en karriär som drag queen (vilket jag förstås jobbar på), vore det högst uppskattat.

Så småningom tänker jag börja mäta och klippa i min gröna sammetsgardin som jag köpte. Jag har stora förhoppningar för dess framtid.

Jag har förresten sett hela Le Cabaret des Hommes Perdus-dvd:n (som egentligen består av två skivor). Föreställningen är som sagt fantastisk, och extramaterialet är roligt intressant och ibland genialiskt. Och Jérôme Pradon är stundvis bedårande. Precis som man kan vänta sig.

Entrez dans la danse de ceux qui osent aimer.

Le Cabaret des Hommes Perdus är precis så bra som jag mindes den. Merveilleux. Live eller dvd (och dvd innebär förstås en massa underbart genialiskt roligt extramaterial).
Om jag bakar riktigt många pepparkakor till min franskalärare, tror ni jag kan övertala honom att använda den i undervisningen i vår då? Vi går ju ändå sista terminen - det är hög tid att börja studera modern fransk kultur.

image67

Le DVD des Hommes Perdus & moi

Tack och lov är jag den i min familj som är hemma nu, men om någon anna för stunden befann sig i huset skulle den stackaren få höra mig göra lyckoutrop (squeal?), ungefär som Dawn i Buffy the Vampire Slayer gör när hon inser att Willow & Tara är ihop igen. Mais qu'est-ce qu'elle a? frågar du dig nu.

Jo, när jag kom hem från skolan för någon halvtimma sedan och hämtade posten fann jag till min stora spänning ett paket från amazon i brevlådan. Redan där började mitt hjärta slå snabbare. När jag så kom hem kunde jag inte, trots att paketet egentligen var adresserat till min mor (av betalningstekniska skäl), låta bli att öppna det. Et voilà!

image64

image66

Jérôme en francais

Scener ur Road Movie
(för dem som föredrar honom när han inte sjunger...)

Roadmovie
Uppladdat av fany24

Heaven on their minds

(This is me procrastinating.)

Voilà Jérôme Pradon et Glenn Carter:
Jérôme är inte direkt vad man skulle kalla "lättlyssnad" och antingen älskar man honom eller så håller man händerna för öronen och nöjer sig med att njuta av den visuella aspekten. Och blir smått besatt av att analysera det faktum att Judas tycks vilja stå väldigt nära Jesus (I got one word for y'all, kittens: bibelslash)

May Gomorrah pay our debts.

Soundtrack: Crime Passionnel blandat med Crime of Passion. På grund av de få men starka bibliska inslagen. Och för att förundras över Jérôme Pradons förmåga att rabbla upp snabba textrader på ett språk som inte är hans första.

Vad är roligast, tro, att skriva skolarbete om Kristendomen eller se på de drillade barnstjärnorna i Junior Eurovision Song Contest? Jag vore inte så negativ till den fördjupning jag tvingas skriva om det inte varit så att kristendomen hade blivit så ofantligt uttjatad under hela min skolgång. Ett av mina första minnen från lågstadiet är av att gemensamt läsa historier ur Bibeln och sedan illustrera dem. Det var någotnting med hö som bugade sig. Inget fel med det, jag tyckte om att teckna. Jag tycker bara att Kristendomen borde vara bygones vid det här laget. Vi kan rätt så mycket,de flesta verkar t.o.m. vara döpta pch konfirmerade (fast konfirmander är ofta förvånande obildade). Det jag inte vet vill jag troligen inte veta. Dessutom tvingas man varje dag möta människor med nämnda trosuppfattning. Jag är tillräckligt fördjupad som det är. Det finns säkert andra religioner jag skulle behöva lära mig mer om, och utan att känna att den står mig upp i halsen. 

Åh, kristendom. In your arms there's a familiar torture. Är det så de tänker, "better the devil you know"?

På tal om kristendom som leder oss att tänka på jesus, som i en scen av Hedwig & the Angry Inch liknas vid Hitler, så såg jag på Sound of Music idag. Den var vädigt... lång. Flera årgick jag och trodde att jag redan hade sett den på Fritids, men det visar sig att jag nog bara hade sett fram till dockteatern. "Nu är det mellanmål barn, stäng av., filmen är ändå nästan slut nu." Yeah right.

Jag inser att jag inte har lyssnat på Crime of Passion på ganska länge. Ah Jérôme, comme je vous adore. Och snart (om en-två veckor) kommer jag ha honom på dvd (utöver de vhs, dvd, cd, vinyl där han medverkar som jag redan har) när mitt nex av Le Cabaret des Hommes Perdus kommer från amazon.fr. Yay.