Grammatisk intergenderism II: les amours les plus belles...

Estoy escribando una carta en francés. Ah oui, c'est la mauvaise langue...

Hursomhelst, vill jag passa på att ge lite credit åt den fantastiska sida som är
wordreference.com, och då särskilt dess forum där man kan finna svar på så gott som alla livets stora frågor (om den inte redan finns, är det bara att själv ställa frågan). J'adore.

Och vad sägs om det här, kvällens stora språkliga upptäckt:

"Le mot orgue est du genre masculin au singulier. Cependant, au pluriel il peut être soit féminin en parlant d'un seul instrument (de belles orgues, les grandes orgues de Notre-Dame de Paris), soit masculin en parlant de plusieurs instruments (les orgues fabriqués par Clicquot, les beaux orgues de Paris).

Orgue partage cette particularité avec les termes amour et délice".

Plötsligt kan jag komma på en massa populärkulturella exempel där "amours" behandlas som femininum.... ur Solo ur musikalen Crime Passionnel, "Je sais que nos amours sont mortes", för att inte tala om Barbaras "Amours incestueuses" där redan titeln visar på grammatisk avvikelse.

På tal om helt andra saker var jag i fredags med familjen och såg på Ett öga rött-filmen. J'adore. Något som börjar med sång och dans i färgglada kläder kan helt enkelt inte gå fel.


Tv, tv, tv...

I ett fall av plötslig apati spenderade jag förresten en stor del av dagen med att se på Martha (j'adore). Denna sa till en av sina gäster (den fabulösa Mo'Nique), att designern Carolina Herrera (har jag för mig att det var) menade att sydamerikanska kvinnor inte fick ha ett mitdjemått som översteg omkretsen runt deras huvud.

Detta gjorde mig förstås nyfiken - dock visade det sig att jag inte är tillräckligt, um, tjockskallig för att bära Herreras kläder...
Såvida jag inte skaffar en väldigt volumiös frisyr.

(Jag var å andra sidan inte för apatisk för att göra anteckningar när Martha förklarade hur man tillredde kronärtskockor. Jag är lätt besatt av kronärtskockor. Really...)

Da Mario Code

Som vanligt ligger jag lite efter i min rapportering av världsläget, men jag väljer att desperat klamra mig fast vid mottot bättre sent än aldrig.

Vad jag förstått har det under veckan pågått ett vilt spekulerande kring det eventuella dolda budskapet på omslaget till det kommande Super Mario-spelet. Vilket bara råkar falla under kategorin för vad jag anser vara rent hilarious, i all sin simpelhet.

För den som missat debatten och inte genast lyckas knäcka koden bara genom att se omslaget... så går det hela ut på att om man läser endast de bokstäver ( i ordning) som besmyckats med en lite stjärnglans så får man meddelandet URMRGAY.
image51
(Nej, det är inte jag som gjort de fina röda ringarna. Je l'ai volé à un autre blog.)

Är det inte spännande? Man skulle rentav kunna tro att mr Dan Brown haft ett finger med i spelet...

Le premier amour est le dernier.

image49

Oh my goodness Peter jöback kommer till Åhlens i Göteborg på söndag och signerar skivor, och för en gångs skull kommer jag att befinna mig inte långt därïfrån, utförandes en hemlig aktion av samhällsomstörtande karaktär. Typ. (Jag föredrar att förtränga det faktum att jag har nada dinero.)
Speaking of which är det bara lite mer än en månad kvar tills jag ska se densamme på Lorensbergstatern.

Jag  ska troligen åka till Stockholm senare i höst med klassen, så då kanske jag får en chans att besöka de platser som det sjungs om i Stockholm inatt.... För att sedan ta pendeln från Karlberg till Södra Station, medans själen gtar en genväg över Österbron... (Även Staffan Hellstrands musik har uppenbarligen satt djupa spår inom mig.)
Finns det något roligare än att orienetra sig med karta i en främmande stad på samma gång som man försöker se ut som att man vet precis vart man är på väg?


Separated at birth: Masija

image48

Tokio Boy: waking up with the hotel on fire...

Jag tror att killen med dreads i Tokio Hotel egentligen är en inkarnation (yngre dubbelgångare?) av Boy George.

image47
(Jag ber om ursäkt för vecket mitt på What's-His-Name, jag scannade en gammal affisch som jag bara råkade ha, från April 2006-numret av Popcorn - som jag köpte för Mana-samas medverkan, inget annat. )

Vad-Han-Nu-Heter behöver bara en lätt makeover (ögonbrynen!) för att de ska bli så gott som oskiljaktiga.

C'est pas moderne, c'est contemporain.

Det är en stor dag pour moi: jag har, med hjälp av min fader, gjort mitt första försök till att bli av med saker på Tradera. Två kjolar som jag - tja - växt från, och en ekologisk klänning från h&m som ajg på något sätt lyckades köpa fel storlek av (vilket jag förstås inte insåg förrän ages senare, med kvittot nowhere to be found). Evemtuellt har jag lagt på mig beaucoup sedan i somras...

Anyways, om någon av auktionerna fungerar skulle pengarna nästan räcka till att köpa en puff som jag såg Indiska - min nya raison d'être. Jag kan bara se framför miog hur inredningen av mitt rum skulle bli perfekt med en sådan på golvet, i biblioteket (...tja...)


My life is an open book. I'm just not gonna read it to you.

Under veckan har jag insett att det inte är en helt lysande idé att bara ögna igenom instruktionstexter - det finns risk att man missar något mycket väsentligt -, att det inte är helt försent att försöka utveckla mitt tecknande, att sköterskor inte är ute efter att vara elaka mot mig och att det är fullkomligt möjligt att överleva hållandet av argumenterande tal inför en klass.Förresten är veckans stora nyhet, att skolans biblioteksgrupp kommer att fotograferas för skolkatalogen - vi tycks med andra ord ha uppnått samma status som den kristna skolgruppen! We so kick ass.

I övrigt fick jag i onsdags den bok med Barbara-noter som jag beställt från Frankrike, et il est beau. Jag vill bara läsa den från pärm till pärm... Samt beundra omslaget, på vilket Barbara ser mycket intellektuell ut (hon har förresten eyelinern på samma sätt som Amy Winehouse - gissa vem som var först, liksom.)
Samma dag begav jag mig till Bellevue (det närmsta Paris man kommer utan att lämna landet) för att köpa tyg till mitt blivande baddräktsset. Fabulous, I'm telling you. Om konstruktionen går åt skogen, kommer iallafall tyget vara fint att se på.

Förresten är det bästa på tv just nu Black Donnellys, måndagar kl 21.00 på Canal+ (1?), av en enkel anledning.

image46

Kates karaktär borde förstås få en egen spinoff.


Finn fem fel?

America Ferrera, eller vad som är kvar av henne, pryder omslaget till Glamour.

image43

Och ersultatet är... rent skrämmande.