Let's get this straight.

Brittiskt tv-drama är som ett eget litet klassiskt universum, med sina ödesgudinnor, gudar och hjältar. Det går varken att se en retrotonad scifi-serie eller en modernt lagom socialrelaistisk deckare utan att vid något tillfälle utropa "Där är ju pojkvännen från The Line of Beauty!" När jag ser på tv-produktioner med ursprung i Sverige, som för mig saknar den air av exotism som förstås genomsyrar det fjärran förenade kungadömet, är min allmäna känsla snarare något av "Inte han igen!", med bara något enstaka, förtjust inslag av "Det är ju hon från Backateatern!"

I vilket fall som helst är ju det ultimata sättet att överskåda dessa mikrokosmer av populärkultur att alltid klicka vidare på titlar och namn på imdb (utan att alltför ofta rensa webbhistoriken - färgfoörändringen av klickade länkar är onekligen till hjälp). Det är nästan en religiös upplevelse att se hur allt hänger ihop. Typ:

I Doctor Who-alumnerna Stephen Moffat och Mark Gatiss nya serie Sherlock spelas titelkaraktären av Benedict Cumberbatch som tidigare medverkat i Cambridge Spies, som skrevs av Peter Moffat (huruvida denne är gift med den tidigare med samma namn eller om de helt enkelt är två av de musicerande Moffat-bröderna är bortom min vetskap) som några år senare knåpade ihop det historiska dramat Einstein & Edrington, i vilket den tionde doktorn David Tennant hade en bärande, om inte alltför munter, roll (och var olyckligt förälskad i Patrick Kennedy, som ju är känd fär att ha vanhelgat Virginia Woolfs sockor i ovan nämna Cambridge Spies); i samma film syns Johdi May som vi känner igen från Sarah Waters-filmatiseringen Tipping the Velvet, i vilken även ingen mindre än  Benedict Cumberbatch dyker upp (och som har manus av Andrew Davies, som ligger bakom ett imponerande antal bbc-adaptationer av diverse romaner - bland annat The Line of Beauty och Little Dorrit, och i den senare är Eva Myles med och... bla bla Torchwood.... bla bla Gareth David-Lloyd... bla bla Sherlock Holmes vs dinosaurier.)

Och så har ju alla brittiska skådiskar vid något tillfälle varit med i Midsomer Murders eller en Agatha Christie-filmatisering, helst bådadelarna (och helst både Marple och Poirot.)

Hursomhelst. Cumberbatch (vilket namn, "cumber" och "batch", låter så tungt) & han-från-The Office:

Gud, Watson ser bedrövad ut. Hans lidande är tydligen enormt, och... ja, det verkar som att vi kan få höra mer om det på BBC1 redan den 25e juli. Enligt, um,
Twitter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback