It's kind of worth crying about.

Jag vet inte om det var de sammanlagda ca två och en halv timmarna av sömn under vaknatten, det historiska ögonblicket, eller helt enkelt det faktum att jag alltid gråter när engagerande politiska val avgörs, men när den besgrade McCain vid femtiden talade så väl  till folket kände jag hur ögonen började fuktas, och när Barack Obama, president elect, en knapp timma senare höll sitt tal rann tårarna. Jag ger ordet till den amerikanska politiska kommentatorn för MSNBC, Rachel Maddow.

Men alla tårar idag är inte tårar av glädje eller lättnad; presidentämbetet var inte det enda amerikanerna röstade om idag. Florida förbjuder registrerat partnerskap, Arizona lägger till förbud av homoäktenskap i sin konstitution, och i Arkansas beslutades det att adoption bara är förunnat gifta par.
Och Californien? Ja, den där staten på västkusten där samkönade par för en inte alltför lång tid faktiskt fick rätten att gifta sig (tänk Ellen & Portia, George Takei och hans man). Idag påminner oss något mer än 50 procent av Californiens befolkning att det inte räcker med ett "I do" från brud/gumm/en som svar på frieriet för att få till stånd ett bröllop. Det finns andra, inte alls lika romantiska, instanser.
   För ni har väl sett, när det vanskas giftermål i amerikanska filmer och tv-serier, hur prästen alltid vänder sig till bröllopsgästerna och frågar dem: "Om någon ser en anledning till varför dessa två inte borde få ingå heligt äktenskap, may they speak now or forever hold their peace." Så tänk er då detta in absurdum, tänk er att inte bara de inbjudna släkten och vännerna har rätt att tala emot föreningen, utan att hela den delstat du bor i ska vara med och bestämma huruvida du har rätt att gifta dig med den du älskar eller ej. 
I Californien röstade man i valet även om den omtalade (vilken kändis har inte gjort en video mot förslaget?) s.k. Proposition 8 som går ut på att ändra lagen igen och förbjuda homoäktenskap. Runt 52% ska alltså ha röstat ja till förslaget - alltså ja till en explicit diskriminerande lagstiftning och nej till kärlek. Och jag menar, herregud och vad fan, har folkomröstningar med äktenskap att göra?  Hur jävla bisarrt är det inte att en liten majoritet ska få inte bara diktera vem du får gifta dig, utan till och med upphäva ditt äktenskap?
Men, världen slutar förhoppningsvis inte här, och även om det här är ett steg tillbaka, betyder det inte att vi (mänskligheten, jag vet inte) behöver stanna här. Utgångspunkten må förändras konstant, på gott och ont, och man arbetar alltid vidare för att göra världen bättre.

Och på samma gång. Strax innan kl sex svensk tid, nämnde (erkände, belyste) Obama homosexuella i sitt vinnartal, och för gudinnas skull, Barack Hussein Obama är, som de säger, USAs 44:e president.

Ça c'est tout för mig om det amerikanska presidentvalet. Grattis och lycka till, everybody.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback