Oh-la-la-la med franskt uttal.

Jag tog en paus från mitt skapande av VÄRLDENS FULASTE och mest misslyckade JACKA NÅGONSIN för att lyssna på en (kort) intervju med Jérôme Pradon på Les Musicals hemsida (av någon anledning talade de bara om JCS-filmen och vilken intensiv upplevelse det var att spela in den - bygones, liksom) och nu när datorn är igång kan jag lika gärna passa på att använda den.

Uppenbarligen är jag tillbaka från den veckolånga resa (med tåg! gudinnahjälpemig) till Rotterdam som företogs tillsammans med mina morföräldrar, då min morfar skulle (och fick betalt för att, believe it or not) läsa några av sina dikter på
Poetry International Festival som gick av stapeln i ovan nämnda stad. Själva festivalen var måttligt intressant - poesi är inte riktigt min tekopp - men vad jag dock gillade var en nederländsk poet vid namn Anneke någonting som såg ut som Isabelle Huppert (just för att hon såg ut som Isabelle Huppert och gick omkring och var allmänt supercool) och egyptiskan som gestikulerade dramatiskt med ena handen när hon lästa sina (inte alltför imponerande) med ena handen. 

--- senare --- 

På grund av åska tvingades jag lämna datorn och tog istället - ackompanjerad av Dions nya album D'Elles som jag ääälskar - itu med tidigare omskrivna av VÄRLDENS FULASTE och mest misslyckade JACKA NÅGONSIN. Den blev klar under kvällen, och till min förvåning (och skamlöst strålande stolthet) ställer jag mig numera tveksam till huruvida den faktiskt är gör sig förtjänst av sin titel: efter att ha sett det färdiga resultatet är jag övertygad om att det till och med kan finnas flera plagg i världen som är fulare, även om konstruktionen av just den här kanske lämnar något att önska. ("Möbeltyg är väl jättebra? Och rita mönster ja, hur svårt kan det vara? Peter Pan-krage, hur svårt kan det vara?" Très.)
 Nu behöver jag bara svälta mig själv för att se till att jag kommer i den tillhörande kjolen (det är alltid läskigt när man tycks ha blivit fetare under själva sömnadsprocessen.) 

Hursomhelst, då, tillbaka till resan. Innan vi anlände vid vårt mål spenderade vi en natt på ett hotell i Hamburg. PÅ grund av dettas placering i staden (granne med centralstationen) var det enda jag fick se av staden djupt dekolleterade, um, gatuarbetare samt casinon som öppnade vid typ nio på morgonen. Sammanlagt intryck av Deutschland blev följaktligen: sjaskigt och vulgärt.
Snart lämnade vi dock denna gudsförgätna plats till förmån för resan huvudort, det nederländska Rotterdam. Om denna stad har jag en god sak att säga: alla cyklarna! Jag blir lika förvånad varje gånga jag ser alla cyklar i Holland. Det är rent fantastiskt. Tyvärr avskyr jag med passion det Rotterdamska biblioteket, ett tråkfärgat åbäke till byggnad med super-sizeade orangea avloppsrör utanpå. Rent vidrigt.
För att slippa dylika syner åkte jag med mina morföräldrar till den mycket närbelägna staden Delft, känd för sitt blåvita porslin. Där höll vi oss till den gamla delen av staden, som i min mening är fantastiskt fin, med kanaler och stenhus med blommor på väggarna (ibland). 

På hemvägen från Nederländerna, sedan, spenderade vi en varm halvdag i Bryssel, i det delvis fransktalande Belgien (efter att ha vistats i Tyskland och Holland var det en välsignelse att kunna förstå vad folk sade omkring en). Det såg jag som en utomordentligt möjlighet att få öva min lätt katastrofala franska. Jag var mycket ambitiös, och sade, vad jag kan minnas, inte ett ord på engelska (eftersom samtalspartnerna dock begränsades till expediter blev det inga långa konversationer av det), och lyckades på något vis göra mig förstådd och förstå.Till och med lärde jag mig ett nytt ord genom att peka på ett föremål i en dentelle-butik och fråga vad det hette... éventail, solfjäder.
Förutom solfjäder inhandlade jag en samlad volym av Marjanes Satrapis "Persepolis" (det är fascinerande hur så fort man hamnar i ett fransktalande land ser man plötsligt tecknade serier överallt) en francais. Innan sommarlovet frågade min franskalärare - uppfordrande snarare än undrande - om jag planerade att läsa någon fransk bok under sommaren. Jag undrar om serier räknas??

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback